Siirry suoraan sisältöön

Mistä hiustenlähtö johtuu ja vaikuttaako hatun käyttö siihen?

Nainen katsoo harjaa ja miettii, mistä hiustenlähtö johtuu

Päähineen jatkuva käyttö lisää hiustenlähtöä. Se on käsitys, joka liian usein elää legendana. Ulkoillessa pidetään usein päähinettä, totta kai. Talvella se on hyvä suoja kylmää vastaan ja kesällä puolestaan aurinkoa. Lasketellessa on pakko pitää kypärää turvallisuussyistä. Mutta siihen, mistä hiustenlähtö johtuu liittyy kuitenkin aika monta muuta syytä kuin pelkästään päähineen käyttö. Siihen pystyy osin vaikuttamaan terveellisillä elämäntavoilla, joihin liittyy liikunnan lisäksi hyvä ja terveellinen ravinto. Sekin on muistettava, että vanhentumisen myötä hiukset ohenevat ja joillakin se on geneettinen taipumus, jolle ei oikein mitään voi.

Muita syitä tähän voivat olla stressi, jokin vakava sairaus tai lääkitys. Stressi sinällään ei aiheuta hiustenlähtöä, mutta se aiheuttaa hiusten murtumista. Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, niin stressi aiheuttaa sidekudoksen kramppia. Kudos suojaa ja ympäröi hiusjuuria. Kyse on siis siitä, että hius on heikompi eikä kestä esimerkiksi normaalia pesutilannetta kuten normaalisti. Stressin purkaminen itsestään on helpommin sanottu kuin tehty. Pelkkä sanominen, että älä stressaa, ei tässä tilanteessa auta yhtään. Rentouttava liikunta hyvässä seurassa ja upeissa maisemissa vie ajatuksia muualle ja ystävien kanssa juttelu helpottaa tilannetta. Luonnossa liikkuminen ilman kiirettä ja aikatauluja on hyvää vastapainoa kiireiselle arjelle ja sen tuomalle stressille.

Millaista ravintoa hiusten hyvinvointiin?

Huono ravinto näkyy sekä liikuntasuorituksessa että hiusten hyvinvoinnissa. Rankka liikunta rasittaa elimistöä ja vielä enemmän hiuksia, jotka ovat ravinnon jakeluketjun ääripäässä. Elimistö kuluttaa siinä välissä kaiken ravinnon ennen kuin ne päätyvät hiuksiin asti. Siksi hyvien ravintotottumusten ja runsaan vedenjuonnin pitää olla tasapainossa, että keho ja hiukset voivat hyvin. Hiuksethan saavat ravintonsa talirauhasista. Niille on myös tärkeää, että ne saavat riittävästi rasvoja sekä D-vitamiinia. Tästä syystä hyvien rasvojen saantia ei korosteta liikaa. Myös veden saanti on hiuksille uskomattoman tärkeä osa. Magnesiumin vajaus samoin kuin Omega 3 -rasvahappojen puute näkyy hiusten hyvinvoinnissa. Ne ovat pieniä asioita, joilla on kuitenkin suuri vaikutus ihmisen kokonaisterveyteen.

Entä mitä voi tehdä, jos hiustenlähtö on geneettistä? Siihen ei ravinto auta samalla tavalla. Jos kaljuuntuminen alkaa häiritä, on varmasti hyvä miettiä erilaisia ratkaisuja. Yksi eteenpäin vievä ratkaisu on perehtyä hiustensiirtoon ja miettiä löytyykö sieltä helpotusta kaljuuntumiseen. Tutustumalla tarkemmin aiheeseen, menetelmiin sekä hintoihin voi kypsytellä mahdollisuutta saada edes jonkinlainen ratkaisu. Kaikella on tietysti riskinsä, mutta perehtyminen ja jopa tarkempi konsultaatio auttavat ainakin kartoittamaan omat mahdollisuudet. Jos kaljuuntuminen häiritsee liikunnassa tai missä tahansa tilanteessa, siihen on saatavissa apua.

Onko kaljuuntuminen uhka?

Kaikki eivät koe kaljuuntumista uhkana, mutta myös yhtä moni pelkää sitä. Kaljuuntumista peitellään päähineellä. Hiukset kasvatetaan siten, että kampaamalla ne sopivasti, saa kaljun osuuden peittoon ja asia on ratkaistu helposti. Ne, jotka hyväksyvät asian ja myöntävät ettei mitään ole enää tehtävissä, ovat kenties asian suhteen stressittömiä. Mutta käykö heilläkin mielessä, että jonkin verran pystyisi hiustensiirrolla asiaa parantamaan? Tässäkin tapauksessa on hyvä käydä kurkistamassa, mitä hiustensiirto tarkoittaa ja onko siihen mitään mahdollisuuksia. Jos asia kuitenkin painaa mieltä ja hävettää, hiustensiirto on projektina pitkä, mutta lopputulos voi kuitenkin olla hyvä ja helpottava.

Kalju iho on hieman paksumpi kuin tavallinen iho. Kesällä liikkuessa aurinko porottaa suoraan kohti kaljua ja siksi se on myös arka UV-säteilylle. Joten päähine tai kunnollinen aurinkorasva on hyvä ratkaisu ihosyöpää vastaan. Sitä ei aina edes tule ajatelleeksi, että se reagoi samalla tavalla kuin muukin iho eli se punoittaa, aristaa ja voi tulla kipeäksi. Onko sitten parempi vaihtoehto mennä hiustensiirtoon ja päästä tästäkin ongelmasta? Ainakin kannattaa tutustua tarkkaan, millaisesta toimenpiteestä on kysymys, miten kauan operaatio kestää ja varsinkin siihen, kuinka nopeasti siirretty hius kasvaa samalla tavoin kuin normaalisti. Mahdollisuuksia toimenpiteen tekemiseen on monenlaisia. Sitä on tarjolla useissa maissa ja eri hintaisina.

Onko hiustensiirto äärimmäinen keino vai hifistelyä?

Moni joutuu pohtimaa sitä, että onko hiustensiirtoon meneminen aivan lopullinen ja äärimmäinen keino saada itsetunto nousemaan vai onko se jonkinlaista hifistelyä. Tämä tietenkin riippuu siitä, keneltä sitä kysytään. Henkilö, joka painii kaljuuntuvan päälakensa kanssa, potee huonoa itsetuntoa ja miettii, mistä hiustenlähtö johtuu, voi kokea, että terveelliselle liikunnalle lähteminen on liian rankkaa huonon itsetunnon takia ja jää mieluummin kotiin. Kunto rapistuu ja terveelliset elämäntavat sen myötä. Kaljuuntuminen saa lisää vauhtia ja stressi lisääntyy. Siinä hetkessä hiustensiirto on vaihtoehto eikä mikään keino hifistellä. Se on tavallaan nurinpäin oleva kortti, joka on käännettävä ja katsottava, saako jokerin vai ässän.

Ja toimenpiteen jälkeen vuoden päästä lenkkipolkua taivaltaa Korkeakankaan upeissa maisemissa myös upea ja uusiutunut mies. Hiuksia on päässä enemmän kuin ennen, mieli on pirteä ja itsetunto vahvassa nousussa. Ensilukemalta kaikki voi vaikuttaa sekavalta ja pahalta, mutta loppujen lopuksi kaikki menee hyvin, kun asiaan on kunnolla valmistautunut sekä konsultoinut operoivan lääkärin kanssa – omalla kielellä.