Liikunnasta on monenlaisia suosituksia ja toiset niistä sanovat, että liikuntaa pitäisi harrastaa 2,5 tuntia viikossa ja toiset taas sen, että puoli tuntia päivässä auttaa pitämään jonkinlaista kuntoa yllä sekä torjumaan sairauksia. Miten liikuntaa pitäisi harrasta, jos pelkkä ajatuskin tökkii?
Miten liikunnan lisääminen onnistuu?
Se on ehdottomasti todettava alkuun, että liikunta ei ole kaikkien juttu. Joillekin se on silkkaa pakkopullaa ja se mieluusti jätetään väliin niin usein kuin mahdollista. Aina löytyy jotain muuta mielekkäämpää tekemistä kuten miltä valioliiga sarjataulukot näyttävät.
Jos saat itsesi edes muutaman kerran viikossa liikkeelle, on sillä selvästi positiivinen vaikutus muuhunkin elämiseen. Se on myönnettävä, että kuormittava työ tai ruuhkavuodet lasten kanssa ei välttämättä ole paras mahdollinen yhdistelmä.
Liikkumisen voi kuitenkin yhdistää hyvin arkisiin puuhiin ja tehdä päivän suoritus ikään kuin vaivihkaa ja niin, ettei se tunnu pakkopullalta vaan kuuluu osana päivän muihin tekemisiin. Sinun ei tarvitse tehdä sitä intensiivisesti ja hiki otsalla, vaan voit olla itseäsi kohtaan lempeämpi.
Vähän kerrallaan vai kertarysäyksellä?
Jos sinulla on kerta kaikkiaan aika niin sanotusti kortilla, niin silloin sinun kannattaa palastella liikunta viikon ajalle pienissä palasissa, sillä sekin on parempi kuin et tekisi mitään. Jos olet lisäksi aloitteleva liikkuja, niin sinun kannattaa tarkasti harkita, mikä on sinun juttusi. Voit vaikka kaikessa rauhassa tanssia peilin edessä, jos se tuntuu luontevalta. Tanssityyli ja musiikkihan on vapaasti valittavissa.
Toisaalta, jos sisällä olo on se, mikä myös tympii, niin silloin on mukava lähteä ulos vaikkapa aivan lyhyelle kävelylle. Eihän sen tarvitse kestää kuin 15 tai 20 minuuttia, jolloin se piristää ja laittaa veren kiertämään kunnolla. Aluksi ei tarvitse edes kävellä hikeen asti, vain nauttia näkemästään. Kun teet siitä itsellesi jonkinlaisen rutiinin, sinun ei tarvitse miettiä sitä suorituksena vaan se on kuin aamupala, jonka nauttii herättyään.
Onko liikunnan lisääminen hyötyliikuntana mahdollista?
Hyötyliikunta on aina hyvä tapa huijata itseään liikkeelle ja silloin se ei edes tunnu pakkomielteeltä. Jos kauppa on lähellä ja jääkaapista puuttuu maitoa, niin silloin on hyvä lähteä käymään kaupassa kävellen tai pyörällä. Tosin näissä suomalaisen talven liukkaat kelit tekevät toisinaan haastavia.
Kesällä voi hyötyliikuntaa saada samalla, kun hoitaa puutarhaa. Ruohonleikkurin perässä käveleminen ei edes tunnu liikunnalta, mutta sitä se kuitenkin on. Lisäksi siinä koneen perässä kävellä voi miettiä, mitähän naapuri miettii, jos treenaan vähän tehokkaammin pohkeita samalla, kun leikkaan nurmikkoa.
Jos sinulla on ideat vähissä, niin Korkeakangas antaa hyviä vinkkejä varsinkin blogin puolella, mitä kaikkea voisi liikunnassa kokeilla. Perinteiset lajit ovat tuttuja ja ne saattavat tosin olla inhokkeja kouluajoilta, mutta pitää muistaa, että ajat muuttuvat ja mieli siinä mukana.
Liikunnan lisääminen lasten kanssa
Monesti aika on kortilla ja silloin kannattaa viettää lasten kanssa aikaa ulkona. Silloin voi temmeltää ja heittäytyä kaikenlaiseen hauskaan, jolloin aika kuluu nopeasti ja liikunnan lisääminen tapahtuu kuin itsestään. Aina tekemisen ei tarvitse olla tiukkapipoista puurtamista.
Perinteiset hippaleikit ovat hauskoja ja niissä voi antaa lasten voittaa, kunhan kaikki saavat liikuntaa riittävästi. Aina siis idean ei tarvitse olla kovin ihmeellinen, kun päivän liikuntasuorituksen saa tehtyä. Sen jälkeen kaikilla on hyvä mieli ja itsekin huomaa, miten hyvä vaikutus on raikkaalla ulkoilmalla.
Nyt on kevät, joten nappaa itseäsi niskasta kiinni ja nauti siitä, kun lumet sulavat, aurinko paistaa ja lintujen keväiset äänet täyttävät tienoon. Liikunnan lisääminen on pienestä kiinni.